Ciasto tortowe z kremem z gotowanego twarogu i wiśniami

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto tortowe z twarogowym kremem i wiśniami ze spirytusu przeznaczone jest tylko dla dorosłych. Bardzo smaczne i łatwe do wykonania. Zadowoli nie jednego smakosza słodkich deserów.Wilgotne i pełne aromatów:)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    blaszka tortowa-24 cm. średnica, wyłożona papierem do pieczenia, a boki posmarowane tłuszczem i osypane bułką tartą
    Masa twarogowa:
    35 dag. masła roślinnego
    1 litr mleka
    5 jajek
    800 g. śmietany 18%
    1,5 szklanki cukru
    2 cukry waniliowe
    gaza
    Poncz:
    1,5 szklanki zaparzonej herbaty
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka cukru
    Dodatkowo:
    1,5 szklanki wiśni ze spirytusu
    3-4 łyżki tartej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tortowe z kremem z gotowanego twarogu i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Białka na biszkopt ubijam z solą na sztywno, dodaję cukier i cukier waniliowy, ubijam, dodaję żółtka, ubijam, dodaję zmieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszam łyżką, przekładam do formy, piekę w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut. Studzę.
  • jk 2. Mleko na masę doprowadzam do zagotowania, wlewam na nie zmiksowane jajka ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym, mieszam , doprowadzam do zagotowania i na małym ogniu gotuję aż wytrąci się twarożek-ok. 10 minut. Masę wylewam na gazę położoną na cedzaku, zawijam i odstawiam do dnia następnego aby masa dobrze się osączyła.
  • jk 3. Herbatę słodzę, dodaję sok z cytryny, mieszam, jeśli ktoś lubi można dodać trochę spirytusu. Biszkopt kroję na 3 części, 2 pozostawiam, a 3cią kruszę drobno-będzie to posypka na boki ciasta.
  • jk 4. Masło ubijak do białości, dodaję twarożek, miksuję do uzyskania pulchnego kremu. Krem dzielę na 3 części, 2 mniejsze i jedną większą.
  • jk 5. Pierwszy placek nasączam ponczem, nakładam mniejszą część kremu oraz połowę pokrojonych wiśni, nakładam drugi placek, ponczuje, całość smaruje największą częścią kremu. Boki ciasta osypuję pokruszoną częścią ciasta. Częścią najmniejszą kremu dekoruje ciasto, na wierzch układam pozostałe wiśnie, posypuję czekoladą. Ciasto wstawiam do lodówki.

Porady

Biszkopt i twarożek przygotowuję dzień wcześniej niż składam ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Alkohol Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować