ciasto tortowe z kremem cappucino

  • wyświetlono: 446 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

szybka znika z talerza

20190925_154312
  • 120min

Składniki

Biszkopt kakaowy

6 jajek
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
12 łyżek oleju
12 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt jasny
3 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek oleju
6 łyżek ciepłej wody
Masa cappucino
200 g serka śmietankowego
pół szklanki cukru pudru
2 kostki masła
pół opakowania orzechowego cappucino
Dodatkowo
3  rodzaje galaretek x 2
poncz do nasączenia biszkoptu
5 opakowań sezamków
2 czekolady mleczne

Sposób przygotowania przepisu:

ciasto tortowe z kremem cappucino

  • 1. Biszkopty

    Oba biszkopty przyrządzamy tak:
     Ubijamy białka, pod koniec dodajemy cukier, następnie dodajemy żółtka wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy olej i wodę delikatnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z kakao - w przypadku jasnego biszkoptu samą mąkę, delikatnie i dokładnie mieszamy ciasto.
    Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia - tylko dno. Pieczemy w 180 C około 35 minut.
    Jasny biszkopt pieczemy 25 minut.
    Masa cappucino
    Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce serka a następnie capucino, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy
    Galaretki:

    Galaretki rozpuszczamy po 2 w 400 ml gorącej wody i odstawiamy, aż zaczną tężeć.
    Składanie

    Ciemny biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
    Jasny biszkopt dzielimy na 11 równych pasków.
    Nasączamy dolny biszkopt ponczem ( herbata z cukrem i dużą ilością soku z cytryny). Smarujemy cienko warstwą kremu. 
    Układamy na masie, w równych odstępach 6 pasków z jasnego ciasta.
    Każdy pasek z wierzchu, smarujemy cienką warstwą kremu.
    Pomiędzy paski wlewamy tężejącą galaretkę, na niej pozostałe paski z biszkoptu i powtarzamy.
    Na wierzch kładziemy drugi blat i nasączamy ponczem. Smarujemy resztą kremu, i polewamy czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej,wierzch posypujemy skruszonymi biszkoptem, sezamkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
    bajaderka luksusowa

Porady

do kremu używamy dowolny smak cappucino

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto tortowe z kremem cappucino

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cappucino

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto cappucino z orzechami

Ciasto cappucino z orzechami i...

kostki ciasta

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO TORTOWE

Ciasto z porwanym biszkoptem,polanym...

Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami

Dodane przez: Babcia Tereska

Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową...

Ciasto cappucino

Dodane przez: Marinella

Ciasto cappucino

Ciasto dla tych co lubią kawkę...

Ciasto tortowe

Dodane przez: Marcela

Ciasto tortowe

Delikatne, orzechowo - kakaowe...

Ciasto

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto Tortowe "Tęcza" z galaretkami

Delikatne ciasto z galaretkami

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE