Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami

  • wyświetlono: 289 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto biszkoptowe z masą budyniową i z kremem stracciatello. Ciasto z niespodzianką z mini anyżkami. Ciasto imprezowe, wyszło pyszne.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 100min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT GENUAŃSKI:
-5 jajek
-170 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-100 g. rozpuszczonego masła

MASA BUDYNIOWA:
-3 szklanki mleka
-2 budynie cytrynowe
-4 łyżki cukru
-sok z 1/2 cytryny
-200 g. masła

CIASTECZKA:
-200 g. mini anyżek

KREM STRACCIATELLO:
-500 ml. śmietanki 30 %
-70 g. cukru pudru
-500 g. serka z mascarpone
-20 g. żelatyny
-ok.100 ml. wody
-100 g. gorzkiej czekolady

ESY-FLORESY:
-50 g. gorzkiej czekolady
-trochę śmietanki 30 %

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami

  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami1. biszkopt-Rozpuścić masło i ostudzić.Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i z kakao. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Powoli dolewać masło i je wmieszać. Piec ok.25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Biszkopt ostudzić.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami2. Biszkopt ułożyć do tej samej blaszki, co się piekł, lecz z wyżej wyścielanymi bokami. Widelcem zdrapać skórkę z biszkoptu, masa będzie lepiej trzymać.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami3. masa-1 szklankę mleka rozmieszać z budyniami. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń. Budyń przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami4. Miękkie masło zmiksować na puch a potem z budyniem, dodawanym łyżka po łyżce. Na koniec dodać sok i chwilkę zmiksować. Rozsmarować na biszkopcie.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami5. Ciasteczka porozkładać na masie, lekko wciskając.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami6. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do ciepłego. Schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem a potem serkiem, dodawanym porcjami.Miksując dolewać letnią żelatynę, ale nie miksować za długo. Łopatką wmieszać startą czekoladę.Przelać do blaszki po ciasteczkach i rozsmarować.
  • Ciasto tortowe-kremowe z anyżkami7. esy-Czekoladę rozrzedzić śmietanką nad parą. Przelać do buteleczki z dziobkiem i polać górę placka w esy-floresy. Ciasto przechowywać w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

masa budyniowakrem stracciatelloCiasto tortowe z anyżkamiCiasto kremowe z anyżkami

Komentarze

Podobne przepisy

Tortowe ciasto

Dodane przez: Jaga85

Tortowe ciasto

Można powiedzieć, że jest to ubogacona...

Tortowe ciasto z wkładką serową.

Dodane przez: BABECZKA 35

Tortowe ciasto z wkładką serową

Nie pamiętam kiedy już piekłam...

Ciasto tortowe

Dodane przez: Agnieszka Rec

Ciasto tortowe

Przepis na to ciasto dostałam od...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Tortowe ciasto makowe z kremem kawowym

Smaczne ciasto z makiem, przełożone...

Ciasto tortowe

Dodane przez: Marcela

Ciasto tortowe

Delikatne, orzechowo - kakaowe...

Wyśmienite ciasto kremowe z truskawkami

Dodane przez: Cukiereczek

Wyśmienite ciasto kremowe z truskawkami

Ciasto można podać jako tort. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE