Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową

  • wyświetlono: 305 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To już trzecia moja inspiracja, ciasta Wenus, ta w wersji jagodowej.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 180min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT: 2 X :
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

GALARETKA Z FRUŻELINĄ JAGODOWĄ:
-0,5 l. wody
-2 galaretki jagodowe
-250 ml. przetartej frużeliny jagodowej

CIASTKA:
-ok.170 g. biszkopcików

PIANKA SEROWO-JAGODOWA:
-0,5 l. wody
-3 galaretki jagodowe
-250 ml. śmietanki 30 %
-1 kg. sera z wiaderka
-30 g. cukru pudru

DŻEM:
-150 ml.przetartej frużeliny jagodowej

POSYPKA:
-150 g. kokosu
-1 cukier waniliowy
-70 g. masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową

  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką. Przelać do blaszki 30x40, wyścielanej papierem do pieczenia.Piec ok.20-25 min. w 175 *C. Po upieczeniu odwrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi upiec taki sam.Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami.
  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową2. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie.Dodać frużelinę, wymieszać i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na biszkopt.
  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową3. Poukładać biszkopciki i schłodzić w lodówce do zestalenia galaretki.
  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową4. pianka-Wodę zagotować, odstawić i zaraz tam rozpuścić galaretki.Odstawić do lekkiego tężenia, od czasu do czasu pomieszać. Śmietankę ubić z pudrem a potem serem. Miksując dolewać gęstniejącą galaretkę. Wylać do blaszki jak już trochę gęstnieć będzie i rozsmarować.Przykryć drugim biszkoptem "do góry nogami" i schłodzić.
  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową5. Biszkopt posmarować frużeliną.
  • Ciasto tortowe, jagodowe z posypką kokosową6. posypka- Kokos uprażyć na patelni wraz z masłem i cukrem na złoty kolor. Ostudzić i posypać ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

jagodoweciasto tortoweciasto z posypką kokosowąfrużelina z jagód

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na maślance z maślano-kokosową posypką

Dodane przez: Lucyna86

Ciasto na maślance z maślano-kokosową posypką

Szybkie z przygotowaniu ciasto...

ciasto tortowe

Dodane przez: Anitka0804

Ciasto tortowe z kulkami

Wysokie pyszne czekoladowe biszkopty...

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Dodane przez: agarybak76

Ciasto tortowo-orzechowe z brzoskwiniami

Pyszne ciasto warstwowe, efektownie...

Tortowe ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto tortowe z masą budyniową

Ucierane ciasto tortowe dwukolorowe...

JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ PIANKĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO JAGODOWO – MALINOWE TRIO Z KOKOSOWĄ...

Dziś mam dla Was przepis na jedno...

Jagodowo - kokosowa delicja

Dodane przez: juchab

Ciasto Jagodowo - kokosowa delicja

Puszysty i mięciutki biszkopt niczym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE