CIASTO TOFFI

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to ciasto w którym wyraźnie wyczuwalne są smaki toffi i czekolady, jest ono oblane polewą czekoladową i zwieńczone pokruszonymi krówkami. Robi się je dość szybko, a jest pyszne.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 4 jajka
    - 1 szklanka cukru pudru
    - 1 szklanka mąki pszennej (odjąć 2 łyżki mąki)
    - 2 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Masa:
    - 250 g masy krówkowej o smaku kakaowym
    - 500 g śmietany 30 %
    - 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki wody

    Polewa z posypką:
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady
    - 50 g masła
    - 8 twardych krówek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Toffi Krówki

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt: suche składniki tj. mąkę- od 1 szklanki mąki odjąć dwie łyżki, a na miejsce odjętych dwóch łyżek wsypać 2 łyżki kakao, proszek do pieczenia wymieszać w misce.
    W drugiej misce ubić mikserem na jasny puch całe jajka z cukrem pudrem i szczyptą soli. Gdy jajka z cukrem będą ubite dodajemy stopniowo suche składniki i mieszamy delikatnie szpatułką lub łyżką.
  • Przekrojony biszkopt 2. Gotowe ciasto przelać do formy (o wymiarach 21x28 cm ) wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 175 stopni C i piec 40 minut. Po wystygnięciu biszkopt przekroić.
  • 3. Zrobić masę: żelatynę rozpuścić wraz z wodą na małym ogniu. Przestudzić, jednak nie na tyle aby stężała.
    Masę krówkową lekko ogrzać np. w rondelku na małym ogniu (chodzi o to aby miała bardziej płynną konsystencję niż taką jaką ma po wyjęciu z puszki).
  • Przełożenie masą 4. Ubić śmietanę, a gdy jest sztywna dodawać stopniowo zimną masę krówkową i miksować na małych obrotach.
    Na sam koniec dodać przestudzoną ale płynną żelatynę i krótko miksować na niskich obrotach do połączenia się żelatyny z masą. Gdy masa jest gotowa trzeba ją dość szybko rozsmarować na biszkopcie (bo szybko tężeje). A następie przykryć drugim spodem biszkopta, lekko docisnąć. Przełożone masą ciasto umieścić w lodówce.
  • Ciasto oblane polewą i posypane krówkami 5. Gdy ciasto się chłodzi zrobić polewę. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z masłem. Krówki pokroić i lekko pokruszyć na różnej wielkości kawałki.
    Ciasto oblać polewą, a na niezastygniętą jeszcze polewę dość równomiernie posypać pokruszonymi krówkami. Ciasto schłodzić min. przez ok. 2 godziny w lodówce.

Porady

Ciasto jest najlepsze po całonocnym chłodzeniu w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krówki Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować