Ciasto toffi

4.49 (163 ocen)

  • Łatwy

Pyszny i i bardzo prosty w przygotowaniu

  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - mąka: 3 szklanki
    - żółtka: 4 dekagramy
    - cukier puder: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - śmietana: 1 łyżka
    - margaryna: 0.5 opakowania
Wystaw ocenę:

4.49 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kajmak

Ciasto toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.
  • Masa krówkowa kajmak Bakalland 2. Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową o smaku kajmakowym – najlepiej Bakalland.

    Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi (np. Bakalland).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować