1.Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy margarynę, żółtka, śmietanę , cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy ciasto około 20 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.
2.W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy mleko, dodajemy masło i zagotowujemy. W ½ szklanki mleka rozpuszczamy budyń i żółtka, dokładnie mieszamy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę z budyniem i gotujemy około 2-3 minut na małym ogniu, cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Gorący krem wykładamy na ostudzony placek i przykrywamy drugim.
3.Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody i studzimy.
Zimne już ciasto smarujemy gotową masą toffi ( smak czekoladowy). Na masie układamy biszkopty lekko nasączone kawą.
Następnie śmietanę kremówkę ubijamy z 2 łyżki cukru pudru, na koniec dodajemy po łyżce ostudzonej żelatyny i mieszamy delikatnie ze śmietaną.
4.Śmietanę wykładamy na ciasto, posypujemy płatkami migdałowymi, lekko prażonymi i schładzamy ciasto przynajmniej godzinę w lodówce.
Komentarze