Ciasto tofffi z kokosem, kawą i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od upieczenia spodu kawowego. W tym celu białka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka wymieszane z wodą. Dodajemy również mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kawą rozpuszczalną. Gotową masę wylewamy do tortownicy o wymiarach 25 cm na 25 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Następnie ubijamy białka z cukrem. Dodajemy kokos, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 20 minut.
Biszkopt kakaowy przyrządzamy w podobny sposób. Zaczynamy od ubicia białek. Stopniowo dodajemy cukier i żółtka. Dodajemy również mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem tortownicy o wymiarach 25 na 25 cm. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.
Gdy ciasta będą już wystudzone przyrządzamy masę. Masę kajmakową miksujemy wraz z masłem.
Na biszkopt kawowy wykładamy 1/3 masy. Na masę kładziemy ciasto kokosowe i znów nakładamy 1/3 masy kajmakowej. N koniec kładziemy biszkopt kakaowy i ostatnia część masy. Wierzch posmarowany masą posypujemy pokrojonymi w kosteczkę bakaliami i wiórkami kokosowymi.
2.Ciasto kroimy na kawałki i podajemy do kawy. Smacznego.
Komentarze