Ciasto tiramisu z owocami

0 (0 ocen)

Pyszne ciasto, które mój Synek przy asyście mojego Męża zrobił na Dzień Mamy :). To najlepsze ciasto jakie jadłam, aż mi się buzia uśmiecha jak sobie przypominam jak Mały dzielnie miksował z tatą krem (a ma niecałe 2 latka) przy okazji co chwila pchając do niego paluszek i z radością go oblizując.

Składniki:

  • Tortownica o śr. 21 cm:

    Spód:

    ok. 100 g biszkoptów lady fingers,
    1 l mleka,
    3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
    180 g miękkiego masła,
    6 łyżek cukru,
    150 ml mocnej kawy,
    1 łyżka Amaretto,
    ok. 100 g owoców jagodowych (u mnie jagody),
    500 ml soku malinowego (u mnie domowy z niczym nie rozrabiany, jeśli będziecie robić z koncentratu należy zrobić intensywny w smaku sok),
    4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tiramisu z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowujemy kawę, którą studzimy i dodajemy do niej Amaretto.

    3/4 mleka gotujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Dodajemy go do gotującego się mleka. Chwilę gotujemy, studzimy.

    Miękkie masło miksujemy na puszysty krem, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu (w temp. pokojowej) cały czas miksując.

    Biszkopty moczymy w kawie i układamy na dnie tortownicy. Wykładamy na nie krem, wyrównujemy. Na wierzchu układamy owoce.

    Sok malinowy gotujemy, wsypujemy go niego żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Studzimy. Tężejącą wylewamy na owoce. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować