Ciasto tiramisu z amaretto

4.5 (183 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Uwielbiam ciasta z alkoholem. Tiramisu jest właśnie jednym z takich smakołyków. Przyznam się szczerze, że gdyby nie to, że kiedyś w Niemczech nauczono mnie robić ten deser, to pewnie do dziś bym nie wiedziała, jak to smakuje i jak bajecznie łatwe jest w przygotowaniu. Dziś przepis odrobinę zmodyfikowany - taka moja wizja twórcza.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    * pół opakowania podłużnych biszkoptów (polecam te z Lidla, zarówno cenowo, jak i pod względem walorów smakowych)
    * 750 g mascarpone
    * 400 g śmietany kremówki
    * likier Amaretto
    * kakao
    * cukier puder do smaku

    Składniki na biszkopt:
    * 4 jajka
    * 4 łyżki cukru
    * 4 łyżki mąki
    * ciemne kakao (dałam na wyczucie)
    * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    * zaparzona mocna kawa do naponczowania podłużnych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto tiramisu z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier. W następnej kolejności do misy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i z kakao. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Wylewamy na blaszkę (24 cm x 34 cm) i pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu wyjmujemy z blaszki.

    Masa:
    Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, po czym dodajemy mascarpone. Miksujemy. Dodajemy cukier puder do smaku. Identycznie postępujemy z amaretto. Wszystko robimy na wyczucie. Masę dzielimy na dwie części.

    Poncz:
    Zaparzoną mocną kawę mieszamy z odrobiną amaretto.

    Przełożenie:
    biszkopt - jedna część masy - podłużne biszkopty namoczone w zaparzonej kawie - druga część masy - całość posypujemy kakao

    Wstawiamy do lodówki, aby wszystko ładnie się związało ;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować