Ciasto Tęczowa składanka

  • wyświetlono: 815 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Ciasto efektowne,bogate w pyszne smaki,podzielne z pewnością zastąpi tort,idealne na święta i uroczystości rodzinne.

beniawojt
  • 120min

Składniki

na ciasto miodowo-orzechowe
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
3 łyżki cukru pudru
2 jajka
3 łyżki miodu
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 kostki roztopionej margaryny
1 łyżka sody
na jasny biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maki tortowej
4 łyżki letniej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę jabłkową:
1,2 kg jabłek
2 galaretki o smaku kiwi
1 łyżka masła
na masę makową:
1 puszka masy makowej(860g)
1/2 szklanki soku z ananasa
4 łyżki żelatyny
na masę truskawkową:
600 g serka homogenizowanego truskawkowego
1/2 kompotu truskawkowego
4 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
1 puszka krążków ananasa
2 galaretki brzoskwiniowe

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Tęczowa składanka

  • 1. Foremka:25x30 cm
    ciasto miodowo-orzechowe:
    Z podanych składników zagnieść ciasto i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia piec 30 minut w temperaturze 170 stopni C.Przestudzić.
  • 2. biszkopt:
    Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier,dodać żółtka zmiksować,następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,delikatnie wymieszać.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.Odstawić do ostygnięcia.
  • 3. masa jabłkowa:
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach,odcisnąć część soku,przełożyć do garnka i prażyć z łyżką masła,5 minut przed końcem prażenia wsypać suche galaretki i mieszać do momentu ich rozpuszczenia,zdjąć z ognia,gorącą masę wyłożyć na przestudzone ciasto miodowo-orzechowe.Odstawić w chłodne miejsce.
  • 4. masa makowa:
    Żelatynę namoczyć w soku ananasowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do masy makowej dokładnie wymieszać,wyłożyć na masę jabłkową,przykryć jasnym biszkoptem,odstawić w chłodne miejsce.
  • 5. masa truskawkowa:
    Żelatynę namoczyć w kompocie truskawkowym na około 10 minut,następnie podgrzewać na wolnym ogniu cały czas mieszając,aż żelatyna się rozpuści(nie dopuszczając do zagotowania)ostudzić,tężejącą wlać do serków i dokładnie wymieszać,masę włożyć na biszkopt,schłodzić,po tym czasie na masie truskawkowej poukładać krążki ananasa i zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową rozpuszczoną w 600 ml gorącej wody.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieciasto z owocamiciasto do kawyciasto z jabłkamiciasto na świętaciasto z makiemciasto przekładaneciasto z serembiszkopt z galaretką i owocamiciasto miodowo-orzechowebiszkopt przekładany biszkopt z masą

Komentarze

Podobne przepisy

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Dodane przez: Ewelina Marcin

Tęczowe ciasto z orzeźwiającym kremem cytrynowym

Efektowne, kolorowe ciasto z tęczowym...

Tęczowy uśmiech

Dodane przez: mzka

Ciasto Tęczowy uśmiech

Ciasto to powstało z dwóch znalezionych...

Dodane przez: czekoladka

Tęczowe ciasto na zimno

Bardzo fajna pianka lubiana przez...

Tęczowy sernik na zimno

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Tęczowy sernik na zimno

Zapraszam na pyszny tęczowy sernik...

ciasto

Dodane przez: maalikaa

Tęczowa kraina

Ciasto bez pieczenia, na pysznym...

Tęczowa niespodzianka

Dodane przez: Marla.gotuje

Tęczowa niespodzianka

Tęczowy tort to super prezent na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE