Ciasto tarte z ananasem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać na stolnicę. Dodać cukier puder, żółtka oraz śmietanę, a na koniec posiekane masło. Zagnieść ciasto i podzielić w proporcji: 1/3 i 2/3. Do 2/3 ciasta dodać kakao (z łyżką ciepłego mleka) i ponownie zagnieść ciasto. Oba kawałki ciasta wstawić na 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie przygotować masę z jabłek. Umyte i obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i wymieszać. Ananasy wyjąć z zalewy, pokroić.
Beza orzechowa: Białka ubić z cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Orzechy zmielić i dodać do piany, delikatnie wymieszać.
Formę (25 x 35) wyścielić papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Białe ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach, rozłożyć ananasy, kolejno zetrzeć połowę ciemnego ciasta. Na ciemnym cieście rozłożyć warstwę jabłek, a następnie bezę orzechową. Wierzch posypać pozostałym ciastem kakaowym. Piec ok.50-55 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Komentarze