Ciasto tajemniczy ogród - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty.
2.Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
3.Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy 5 minut. Do gorącego musu wsypujemy galaretki zielone. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładamy gęsty mus jabłkowy, wyrównujemy i przykrywamy ciemnym biszkoptem.
4.Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimne serki homogenizowane miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na biszkopt ciemny, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu jasnego.
5.Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Komentarze