Ciasto Tajemniczy Ogród

4.51 (174 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest lekkie i orzeźwiające. Doskonałe na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    6 jajek,
    1 szklanka cukru,
    2 szklanki mąki,
    8 łyżek oleju,
    1 łyżka proszku do pieczenia,
    1 łyżka octu,
    Biszkopt ciemny:
    3 jajka,
    1/2 szklanki cukru,
    2/3 szklanki mąki,
    4 łyżki oleju,
    1,5 łyżki kakao,
    1/2 łyżki proszku do pieczenia,
    1/2 łyżki octu,
    Mus jabłkowy:
    1 kg jabłek,
    1/2 szklanki wody,
    2 opakowania galaretki zielonej,
    Masa z serków:
    300g serka homogenizowanego waniliowego,
    2 opakowania galaretki żółtej,
    Polewa:
    2 łyżki margaryny,
    3 łyżki wody,
    3 łyżki cukru,
    3 łyżki kakao,
    kakaowa posypka do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.51 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto tajemniczy ogród - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przekładamy na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawamy na dwa równe blaty.
  • 2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywno. Nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę (wymiary 24cm x 24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • 3. Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych otworach. Przekładamy do garnka, wlewamy wodę i prażymy 5 minut. Do gorącego musu wsypujemy galaretki zielone. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Na jeden blat biszkoptu jasnego wykładamy gęsty mus jabłkowy, wyrównujemy i przykrywamy ciemnym biszkoptem.
  • 4. Masa z serków: Galaretki żółte rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody. Studzimy. Zimne serki homogenizowane miksujemy z tężejącą galaretką. Masę wykładamy na biszkopt ciemny, wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu jasnego.
  • 5. Polewa: Margarynę, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować