Zapraszam na pyszne ciasto szpinakowe z pianką śmietankowo-truskawkową. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie i aromatyczne. Idealne na podwieczorek do kawy lub herbaty.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
140 g mrożonego szpinaku lub świeżego
2 jajka
3/4 szkl mąki z płaskurki (pszennej)
4 łyżki ksylitolu (cukru)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju
250 ml śmietanki 30%
1 galaretka truskawkowa (na 500 ml wody)
1 galaretka truskawkowo-malinowa (na 375 ml wody)
oraz tortownica o śr. 16 cm
Ciasto szpinakowe z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej przekładamy szpinak na durszlak i odstawiamy do rozmrożenia, odciskamy.
Szpinak przekładamy do blendera, dolewamy olej i dokładnie miksujemy, odkładamy. Jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i miksujemy puszystą, jasną masę. Do ubitych jajek dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Na koniec dodajemy zblendowany z olejem szpinak, miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Zimne ciasto ponownie wkładamy do tortownicy wyłożonej folią. Galaretkę truskawkową (tą na 500 ml wody) rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody i studzimy. Zimną śmietankę ubijamy a następnie dolewamy tężejącą galaretkę i miksujemy. Piankę przelewamy na ciasto szpinakowe i wstawiamy do lodówki. Drugą galaretkę (tą na 375 ml wody) rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki- najlepiej na całą noc.
Komentarze