CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

  • wyświetlono: 1537 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym biszkopcie? Pewnie znacie! Dziś taki zielony biszkopt postanowiłam wykorzystać do zrobienia innego ciacha – przyznaje, że było ono totalną improwizacją, a jak się okazało zachwyciło domowników i koleżanki mamy z pracy! Lekki, puszysty, szpinakowy biszkopt( zdradzę Wam przepis na ten IDEALNY! ) przykryty puszystym musem z mango i soczystymi brzoskwiniami jest świetnym pomysłem na nadchodzącą wiosnę! Zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych – smakiem i wyglądem! Koniecznie spróbujcie!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 20 porcje
  • 45min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI:
( 24 X 26 )

BISZKOPT SZPINAKOWY:

– jajko L – 5 szt
– cukier – 150 g
– olej np. rzepakowy – 150 ml
– świeży szpinak ( liście ) – 120 g
– mąka pszenna- 260 g
– proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
+ cytryny / nasączenie

MUS MANGO:

– puree mango ( pulpa ) – 500 g
– cukier – 100 g
– żelatyna – 18 g
– śmietana 36% – 300 g

DODATKOWO: brzoskwinie

Sposób przygotowania przepisu:

CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    BISZKOPT SZPINAKOWY:

    Pamiętajcie, żeby składniki były w temperaturze pokojowej!

    Szpinak i olej blendujemy na mus. Dodatkowo przecieramy przez sitko.



    Białka ubijamy, stopniowo dodajemy cukier.



    Wrzucamy żółtka, Ubijamy, dodajemy szpinak.



    Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem, mieszamy szpatułką.

    Pieczemy ok. 35-40 minut/160C.

    Po wystudzeniu przekrawamy, jedna cześć zostawiamy na blasze, nasączamy wodą z cytryną lub herbatą z cytryną.

    MUS MANGO:

    Żelatynę mieszamy z niewielką ilością zimnej wody.

    Podgrzewamy połowę puree z cukrem, rozpuszczamy masę żelatynową.

    Dodajemy resztę puree, mieszamy, delikatnie chłodzimy.

    Kiedy zacznie wiązać dodajemy ubitą śmietanę.



    CAŁOŚĆ:

    Połowę wylewamy na biszkopt, układamy cieniutko pokrojone brzoskwinie, przykrywamy resztą musu, układamy pozostałe brzoskwinie. Kruszymy pozostały biszkopt.

    Uwaga!

    Ważne, żeby brzoskwinie pokroić dość cienko – ciasto będzie się później lepiej kroiło!

    Odstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki.

    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szpinakmangobrzoskwiniemusciasta z owocamimus mangozielony biszkoptbiszkopt szpinakowy

Komentarze

Podobne przepisy

image-026pr6g

Dodane przez: paulette17

Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Puszyste i lekko wilgotne ciasto...

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami .

Dodane przez: łyżeczka

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Piekę to ciasto na uroczystości.

Latwe ciasto z brzoskwiniami

Dodane przez: ula243

ciasto z brzoskwiniami i makiem

Pyszne ,szybki i latwe w przygotowaniu...

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z musem mango na czekoladowych sucharkach

Puszysty sernik bez pieczenia,...

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Dodane przez: RedakcjaPP

Ciasto z budyniem i brzoskwiniami

Bardzo łatwy i szybki, a smakuje...

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dodane przez: Patrycja33

Ciasto na zimno z mascarpone i brzoskwiniami

Dla wszystkich zapracowanych, szybkie,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE