Ciasto szpinakowe z kremówką

  • wyświetlono: 78 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto ze szpinakiem to prawdziwy strzał w dziesiątkę, jeśli chodzi o zawartość witamin i minerałów. Szpinak jest bogatym źródłem żelaza, które warto wykorzystać i dodać do swojej diety!

ja
  • 7 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szpinakowe z kremówką

  • 1. Ciasto:
    1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).

    2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

    3. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

    4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).

    5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

    6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).

    7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

    Krem:
    8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
    Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.

    9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.

    10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzuszpinakDeserWielkanockremówkaświętabiszkopt z krememciasto szpinakowetortownicaleśny mechurodzinowe ciasta

Komentarze

Podobne przepisy

Szpinakowe ciasto z kremem.

Dodane przez: weronika63

Szpinakowe ciasto z kremem

Polecam na deser do kawy porannej...

ciasto

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Pyszne ciasto szpinakowe o pięknym...

image-1gmgh0p

Dodane przez: akrobatka22

Szpinakowe ciasto Bounty z ciecierzycą

Zdrowa wersja tradycyjnego ciasta...

Kremówka

Dodane przez: Dziś ja gotuje

Kremówka

Chyba każdy z nas uwielbia kremówki,...

ciasto kremówka

Dodane przez: Anitka0804

Tradycyjna kremówka z kremem

Bardzo delikatna i przepyszna domowa...

CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

Dodane przez: Ostra Na Słodko

CIASTO SZPINAKOWE Z MUSEM MANGO I BRZOSKWINIAMI

Znacie ciasto Leśny Mech na zielonym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE