Ciasto szpinakowe

  • wyświetlono: 435 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ciasto szpinakowe - topniejący śnieg . Zielone ciasto ma zwiastować wiosnę.

ewaeu
  • 90min

Składniki

szpinak mrożony ( 450 g )
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka śmietany

lukier:
sok z połowy cytryny
cukier puder

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto szpinakowe

  • 1. Szpinak rozmrozić i dokładnie wycisnąć.
  • 2. Jajka utrzeć z cukrem i nadal ucierając dodać olej. Mąkę wymieszać z proszkiem i dosypywać do masy ciągle mieszając . Dodać odciśnięty szpinak.
    Na koniec dodać śmietankę i wymieszać
  • 3. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem tortownicy ( 22 cm ) i do pieca-180 stopni na 60 minut .
  • 4. Dowolnie udekorować . Ja polałam lukrem ( sok z cytryny + cukier puder ) ( dość niedbale ) , który ma symbolizować topniejący śnieg.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciepyszne ciastozielone ciasto

Komentarze

Podobne przepisy

Zielone ciasto

Dodane przez: dorota w

Zielone ciasto szpinakowo-malinowe

Ciasto o pięknych, wręcz jaskrawych...

ciasto marchwiowo-szpinakowe z cynamonem

Dodane przez: Martyna1991

Ciasto marchewkowo-szpinakowe

Wilgotne ,lekko słodkie ciasto...

Runo leśne - Ciasto szpinakowe

Dodane przez: Pattka89

Szpinakowe Ciasto Runo leśne

Takiego ciasta pewnie jeszcze nie...

Szpinakowa zebra

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Ciasto Szpinakowa zebra

Twoje dzieci nie chcą jeść szpinaku?...

Ciasto szpinakowe

Dodane przez: ankad21

Ciasto szpinakowe

Wyśmienicie smakuje z dodatkiem...

image-19bw1s1

Dodane przez: Darusia02

Ciasto szpinakowe

Połączenie szpinaku i pysznego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE