Ciasto szpinakowe

0 (0 ocen)

  • 55 min

Połączenie szpinaku i pysznego kremu to bardzo dobry po0mysł. Gorąco polecam.

  • 55 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    - 400 g mrożonego szpinaku,
    - 200 g białej czekolady,
    - 450 ml oleju (dałam rzepakowy),
    - 6 jajka,
    - 250 g cukru (dałam mniej),
    - 1 op. cukru waniliowego,
    - 600 g mąki pszennej,
    - 1 op. proszku do pieczenia,
    - 100 g migdałów w słupkach (dałam płatki migdałowe).
    Masa kremowa:
    -2 szklanki mleka (500 ml)
    -3 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 żółtka
    -3 łyżki cukru
    -16 g cukru migdałowego
    -200 g masła
    -kilka kropel aromatu migdałowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrożony szpinak odcisnąć, zmiksować z olejem. Czekoladę pokroić, roztopić w kąpieli wodnej. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmiksowany szpinak i mąkę dodawać na przemian do ubitych jajek. Na koniec dodać płatki migdałowe i czekoladę, całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy, piec w 175 st. C ok. godzinę.
  • 2. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą.

    Miękkie masło utrzeć na puch (można mikserem), stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas ucierając (miksując). Dodać aromat migdałowy i zmiksować.
  • 3. Ciasto szpinakowe przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (197 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto cytrynowo-szpinakowe

To może cię zainteresować