CIASTO SZAMPAŃSKIE (WINNE)

4.5 (149 ocen)

  • 60 min

Od lat na Sylwestra piekę Ciasto szampańskie. Jest smaczne i oryginalne, zwłaszcza, że wyczuwa się w nim nutę szampana lub białego wina.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    3 szklanki mąki
    5 jajek
    1 szklanka szampana lub białego wina
    1 szklanka oleju
    1 i 1/2 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    proszek do pieczenia ( na 0,5 kg mąki)
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szampańskie (winne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO SZAMPAŃSKIE 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę , proszek do
    pieczenia , szampan lub białe wino i olej. Dobrze utrzeć. Ubić sztywną pianę z białek i przełożyć do utartej masy. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć
    do podłużnej foremki (14 cm x 35 cm.) wysmarowanej tłuszczem i
    posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w
    temp. 180 st. na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować