Ciasto szachownica z pianką.

4.5 (148 ocen)

  • 2 godz.

Delikatne ciasto biszkoptowe z kremem. Zrobiłam z potrzeby chwili.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny

    8 łyżek mąki pszennej

    7 łyżek cukru

    5 jajek

    Biszkopt ciemny

    8 łyżek mąki pszennej

    7 łyżek cukru

    5 jajek

    2 łyżki kakao

    Dodatkowo;

    1 krem karpatka

    1,5 kostki margaryny

    1 opakowanie śnieżki instant

    1 galaretka wiśniowa na piankę

    oraz jedna galaretka wiśniowa do polania.
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto szachownica z pianką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto szachownica 1. Sposób wykonania:

    Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.

    A więc:

    Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.
    Żółtka ucieramy z resztą cukru.

    Do białek wlewamy masę jajeczną, a pod koniec wsypujemy mąkę .

    Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.

    Jasny biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy na pół.

    Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.

    Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm pasy.

    Rozdzielamy je od siebie. Układamy w blaszce , w której się piekły na przemian jasny ciemny.Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.

    Po lekkim przestudzeniu miskujemy z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.

    Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.

    Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.

    PIANKA;

    Śnieżkę miskujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.

    Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.

    Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężęjaca przelewamy na ciasto.

    Wstawiamy do lodówki.

    Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.Tężęjącą galaretką polewamy po piance.


    Chłodzimy około 2 godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować