Ciasto szachownica z pianką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Biszkopty robimy tak samo tylko dosypujemy do ciemnego kakao.
A więc:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru.
Żółtka ucieramy z resztą cukru.
Do białek wlewamy masę jajeczną, a pod koniec wsypujemy mąkę .
Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach 26 x 32 i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 15 minut.
Jasny biszkopt po upieczeniu i przestudzeniu przekrawamy na pół.
Ciemny zostawiamy nieprzekrojony.
Układamy biszkopty na sobie i ostrym nożem kroimy na 2 cm pasy.
Rozdzielamy je od siebie. Układamy w blaszce , w której się piekły na przemian jasny ciemny.Przygotowujemy krem karpatkowy wg przepisu na opakowaniu.
Po lekkim przestudzeniu miskujemy z 1,5 kostki margaryny.Połowe kremy wylewamy na paski biszkopta ,przykrywamy kolejnymi paskami kładząć ciemny na jasny ,a jasny na ciemny.
Przykrywamy resztą masy karpatkowej i znów układamy paski ciasta.
Mi pozostały tylko jasne więc przykryłam jasnymi.
PIANKA;
Śnieżkę miskujemy z mlekiem wg przepisu na opakowaniu.
Wcześniej rozpuszczamy galaretkę w szklance wody.
Gdy zaczyna tężeć wlewamy do śnieżki , odstawiamy na chwilę, a następnie już tężęjaca przelewamy na ciasto.
Wstawiamy do lodówki.
Drugą galaretkę rozpuszczamy w 300 ml wody, studzimy.Tężęjącą galaretką polewamy po piance.
Komentarze