Ciasto świąteczne

  • wyświetlono: 452 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Półkruche ciasto migdałowe, budyń makowy i warstwa serowo-czekoladowa. Prawdziwa symfonia smaków :)

portret

Składniki

ciasto:
250 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów
100 g cukru pudru
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
2 jajka

warstwa budyniowa:
4 szklanki mleka
3 op. budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy)
4-5 łyżek cukru
1/2 szklanki suchego mielonego maku

warstwa serowo-czekoladowa:
500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
250 g sera mascarpone
3 jajka
2/3 szklanki cukru
1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki śmietanki 30%
100 g czekolady mlecznej

do dekoracji:
cukier puder
czekoladowe gwiazdki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto świąteczne

  • 1. Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z sypkimi składnikami, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 24cm x 36cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. 3 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i maku. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i dodajemy do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Przygotowujemy masę serowo-czekoladową: jajka ubijamy z cukrem na puch. Nadal ubijając dodajemy twaróg i mascarpone oraz olej. Śmietankę podgrzewamy z połamaną na małe kawałki czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy, dodajemy kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą serową. Mieszamy dokładnie całość i wykładamy na przestudzony budyń. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 4. Upieczone ciasto studzimy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, aby masa budyniowa i serowa dobrze stężały. Przed podaniem kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieWigiliapodwieczorekprzyjęcieboże narodzenieimprezaciasto do kawyciasto na świętaciasto migdałoweciasto do herbatysernik czekoladowysłodki poczęstunekbudyń makowy

Komentarze

Podobne przepisy

Świąteczne ciasto cynamonowe

Dodane przez: RedakcjaPP

Świąteczne ciasto cynamonowe

Ciasto jest bardzo aromatyczne....

Świąteczne ciasto z jabłkami z nutką cynamonu

Dodane przez: Konto nieaktywne

Świąteczne ciasto z jabłkami i nutką cynamonu

Smaczne, ciekawe w smaku ciasto...

Świąteczne kurche ciasto bananow-jabłkowe

Dodane przez: ania-gotuje

Świąteczne ciasto korzenne bananowo-jabłkowe

Jest to mój autorski przepis, który...

ciasto waniliowe

Dodane przez: ania-gotuje

Proste ciasto Świąteczne z jabłkami i kruszonką

To błyskawiczne ciasto świąteczne...

Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem i masłem orzechowym

Dodane przez: Di bloguje

Świąteczne mini ciasto na białkach z cynamonem...

Ciasto smakuje przeeepysznie! Jego...

Makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Świąteczny makowiec

Znakomity makowiec w sam raz na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE