Ciasto świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z sypkimi składnikami, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 24cm x 36cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.3 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i maku. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i dodajemy do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.
3.Przygotowujemy masę serowo-czekoladową: jajka ubijamy z cukrem na puch. Nadal ubijając dodajemy twaróg i mascarpone oraz olej. Śmietankę podgrzewamy z połamaną na małe kawałki czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy, dodajemy kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą serową. Mieszamy dokładnie całość i wykładamy na przestudzony budyń. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 160 stopni.
4.Upieczone ciasto studzimy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, aby masa budyniowa i serowa dobrze stężały. Przed podaniem kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami.
Komentarze