Ciasto świąteczne

0 (0 ocen)

Półkruche ciasto migdałowe, budyń makowy i warstwa serowo-czekoladowa. Prawdziwa symfonia smaków :)

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej
    100 g mielonych migdałów
    100 g cukru pudru
    1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    2 jajka

    warstwa budyniowa:
    4 szklanki mleka
    3 op. budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka każdy)
    4-5 łyżek cukru
    1/2 szklanki suchego mielonego maku

    warstwa serowo-czekoladowa:
    500 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
    250 g sera mascarpone
    3 jajka
    2/3 szklanki cukru
    1/4 szklanki oleju
    1/2 szklanki śmietanki 30%
    100 g czekolady mlecznej

    do dekoracji:
    cukier puder
    czekoladowe gwiazdki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z migdałami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło siekamy z sypkimi składnikami, dodajemy jajka i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Prostokątną formę o wymiarach 24cm x 36cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wylepiamy ciastem, wyrównujemy powierzchnię i nakłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  • 2. 3 szklanki mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru i maku. W pozostałej szklance mleka rozprowadzamy proszek budyniowy i dodajemy do wrzącego mleka, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Gorący budyń wylewamy na podpieczone ciasto. Odstawiamy do przestudzenia.
  • 3. Przygotowujemy masę serowo-czekoladową: jajka ubijamy z cukrem na puch. Nadal ubijając dodajemy twaróg i mascarpone oraz olej. Śmietankę podgrzewamy z połamaną na małe kawałki czekoladą aż do uzyskania jednolitej masy. Lekko studzimy, dodajemy kilka łyżek masy serowej, dokładnie mieszamy i łączymy z pozostałą masą serową. Mieszamy dokładnie całość i wykładamy na przestudzony budyń. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 4. Upieczone ciasto studzimy i odstawiamy na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, aby masa budyniowa i serowa dobrze stężały. Przed podaniem kroimy na porcje, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy czekoladowymi gwiazdkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować