Ciasto Świąteczna Mleczna Kanapka

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie jest to taka "tradycyjna" mleczna kanapka, a raczej kostka z mlecznym nadzieniem i kwaskowatym dżemem. Postanowiłam że zmodyfikuje przepis na ta słynną mleczna kanapkę i zrobię ją tak aby była jeszcze smaczniejsza i udało się. Takie ciasto postawione na świątecznym stole znika w mig ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm

    Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    3/4 szkl mąki
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    2 łyżeczki przyprawy do piernika
    Masa:

    100 ml mleka
    1/3 szkl cukru
    80 g masła
    1 i 3/4 szkl mleka w proszku
    1 i 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    Polewa:
    100 g białej czekolady
    3 i 1/2 łyżki mleka'wiórki kokosowe
    dodatkowo:
    mały słoiczek dżemu z czerwonej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Ciasto świąteczna mleczna kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt

    1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier i ubijamy na sztywno, wlewamy po żółtku i ubijamy na najmniejszych obrotach aż całość się połączy.
    2. Następnie dodajemy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i i mieszamy całość już nie miksera, a szpatułką albo łyżką !
    3. Przekładamy do tortownicy z wyłożonym papierem do pieczenia na samym dnie, boków blaszki niczym nie smarujemy.
    Pieczemy w 180 stop przez około 30-35 minut
    Po upieczeniu i lekkim przestygnięciu, obkrawamy boki biszkoptu i wyjmujemy go z blaszki.


    Masa

    4. Mleko z cukrami i masłem rozpuszczamy i zagotowujemy.
    5. Następnie dodajemy mleko w proszku partiami i miksujemy/ucieramy tak aby nie było grudek. Gotowa masa ba być w miarę gęstą, ale tak aby dało się ją rozsmarować na biszkopcie.
    6. Przekrojony w pół biszkopt smarujemy dżemem a następnie wykładamy większość część masy, przykrywamy drugim biszkoptem i wierzch smarujemy pozostała masą (jeśli nie chcecie polewy lub nie dysponujecie aktualnie białą czekoladą to w tym momencie możecie posypać wiórkami całość i zakończyć ciasto)

    Polewa

    7. Śmietankę zagrzewamy. W gorącej śmietance roztapiamy czekoladę, następnie odstawiamy na chwilkę do lekkiego zgęstnienia i taka wylewamy na wierzch ciasta, posypujemy wiórkami i do lodówki.
    Ciasto najlepiej smakuje gdy wyjmiemy je na tak z godzinę przed podaniem na stół.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Kakao Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować