Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich

4.98 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Obłędny w smaku wypiek! Idealnie skomponowany, nie za słodki, z lekko kwaśną nutą dzięki żurawinie (co dodaje też efektu wizualnego). Idealny! Stworzyłam raz, będę piekła zdecydowanie częściej! Szczególnie, że wychodzi taniej niż tradycyjny sernik :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szkl. mąki
    1 kostka masła 82% tłuszczu
    5 żółtek
    1/2 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu można dać odrobinę więcej)
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    opcjonalnie 1 łyżka kwaśnej śmietany

    Masa jogurtowa:
    1200g jogurtu naturalnego typu greckiego
    5 białek
    3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków (kryształu jw. można więcej)
    2 budynie o smaku malinowym

    Dodatkowo:
    1 słoik żurawiny (260g)
Wystaw ocenę:

4.98 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Desery Ciasto

Ciasto styropian z żurawiną, czyli "sernik" na jogurtach greckich - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0wb0g9f 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy kawałki masła, cukier i żółtka. Całość siekamy nożem na kruszonkę następnie szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zachodzi taka potrzeba i jest za suche dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (równe lub 45% i 55%), owijamy je folią i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • image-1tia5ui 2. Schłodzony kawałek ciasta (jeśli są nierówne to ten większy) wałkujemy na wielkość dna formy (może być potrzeba lekkiego oprószenia mąką w czasie wałkowania) i wykładamy dno. Forma 23x28cm.
  • image-0o9w059 3. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy aż całkowicie się w pianie rozpuści. Wsypujemy proszek budyniowy i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy jogurty greckie i całość miksujemy do połączenia składników.
  • image-0fsqkkm 4. Gotową masę wykładamy na przygotowany spód i wyrównujemy wierzch, następnie ostrożnie rozprowadzamy żurawinę ze słoika (można lekko zmieszać z masą serową, aby bardziej ją było widać w cieście.
  • image-160pfrc 5. Pozostały kawałek ciasta wyjmujemy z lodówki i ścieramy na grubych oczkach tarki na kruszonkę. Posypujemy całe ciasto.
    Styropian pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni. Nad ciasto wkładamy pustą brytfannę, aby nie spalić kruszonki. Całkowicie studzimy przed krojeniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt grecki Ser biały Żurawina Jogurt

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować