Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    1 szklanka cukru pudru
    25 dag masła lub margaryny
    4 żółtka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa:
    4 białka
    szczypta soli
    1 szklanka cukru
    3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
    3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
    1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka rodzynek
    1 cukier waniliowy

    Dodatkowo:
    1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
    1 łyżka bułki tartej
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
  • 2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
  • 5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować