Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

  • wyświetlono: 509 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik. Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne.

bgg (Kopiowanie)
  • 120min

Składniki

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 cukier waniliowy

Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto styropian z jagodami i rodzynkami

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
  • 2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
  • 3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
  • 5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiCiastosernikciasto z owocamido kawyciasto owocowez owocamidla gościsernik bez seraoszukany sernikniby sernikciasto styropian

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto styropian kajmakowy z rabarbarem, wiśniami i kokosową kruszonką

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto styropian kajmakowy z rabarbarem,...

Ciasto styropian, czyli oszukany...

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Dodane przez: monka

Ciasto z jagodami i kruszonką

Puszyste ciasto drożdżowe , soczyste...

image-29ludvv

Dodane przez: paulette17

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie...

plesniak z jagodami

Dodane przez: Bożena Z.

Kruche ciasto z jagodami i bezą

..czyli plesniak ..tym razem...

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Dodane przez: Cukiereczek

Ciasto jogurtowe z jagodami i kruszonką

Przy ciastach z dodatkiem jogurtu,...

image-1ek8yn5

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z jagodami i budyniową pianką

Bardzo smaczne i proste do przygotowania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE