Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jest to wielokrotnie sprawdzony przepis, który kiedyś znalazłam w starych zapiskach. Zapewniam, że sprawdził się niejednokrotnie i za każdym razem robi furorę wśród znajomych i rodziny.
Pyyycha! Kruche ciasto doskonale łączy się z wiśniowym nadzieniem budyniowym oraz cienką warstwą bitej śmietany. Wszystkie smaki są świetnie zrównoważone i sprawiają, że ciężko poprzestać na jednym kawałku. Poza tym ciasto jest niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, więc to kolejny plus, dla którego warto je upiec.

  • 3 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (Tortownica o średnicy 24-26 cm)
    Ciasto:
    250g mąki pszennej
    125g masła/margaryny
    100g cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1 jajko
    Masa wiśniowa:
    1 słoik kompotu z wiśni (mój miał 350 ml kompotu i 2 szklanki wiśni)
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    Bita śmietana:
    200g śmietany 36%
    1 łyżka cukru waniliowego
    Opcjonalnie do dekoracji:
    posiekana czekolada/posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto.
    Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
    Należy uformować wyższe brzegi.
    Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
    W międzyczasie przygotować masę wiśniową.
    Wiśnie odsączyć na sicie.
    Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
    Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
    Na końcu wmieszać wiśnie.
    Masę równomiernie przełożyć na podpieczony spód.
    Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
    Przygotować bitą śmietanę.
    Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
    Wierzch posypać czekoladą oraz ewentualnie udekorować według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.41 (213 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto z bitą śmietaną i kremem czekoladowym

To może cię zainteresować