Ciasto Staszka

4.49 (182 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne ciasto, w którym goryczka postanawia ożenić się z mocną słodkością.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na blachę ok 32x20cm
    -4 jajka
    -8 łyżek oleju
    -2 szklanki cukru
    -szklanka i 4 łyżki mąki tortowej
    -20 dag margaryny lub masła
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1,5 łyżki kakao
    -2 łyżki kawy mielonej
    -1,5 szklanki mleka
    -10 dag wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

4.49 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Ciasto

Ciasto staszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka umyć, oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować lub utrzeć ze szklanką cukru, olejem i 3 łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C.
    Kawę zaparzyć w małej ilości wody (1/2 filiżanki). Gdy ciasto ostygnie, nasączyć je kawą.
    Zrobić krem: szklankę mleka zagotować z połową szklanki cukru. Pół szklanki mleka rozmieszać z czterema łyżkami mąki. Wlać do mleka z cukrem i zagotować, mieszając. Ostudzić.
    Następnie zmiksować z margaryną lub masłem (pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami wody.
    Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Kokos Wiórki kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować