Ciasto śródziemnomorskie z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,kawałki masła,sól,zioła,jajko i zimną wodę zagnieść razem na gładkie ciasto.
Zwinąć w folię spożywczą i odłożyć w zimne miejsce.
2.Cukinię i bakłażana oczyścić,umyć i pokroić w półplasterki,papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski,brokuła podzielić na mniejsze różyczki,.
Szparagi obrać ze skórki w 1/3 wysokości,usunąć końcówki i pokroić na kawałki,pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki,cebulę obrać i pokroić w piórka,pomidora pokroić w plasterki.
3.Na dużej patelni rozgrzać olej i wrzucić wszystkie pokrojone warzywa oprócz pomidora,dusić około 7 minut,doprawić do smaku solą i pieprzem,przestudzić.
4.Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem,ponownie doprawić solą i pieprzem.
5.Ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy tworząc prostokąt o wymiarach 25x30,następnie ciasto wyłożyć na wysmarowaną blaszkę o tych samych wymiarach co rozwałkowany prostokąt,na wierzchu rozłożyć warzywa,polać masą śmietanową i ułożyć pokrojoną mozzarellę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez około 35-40 minut.
Komentarze