Ciasto Sowie Oczka

4.5 (154 ocen)

To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :)Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :)

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 30 x 25 cm
    2,5 szkl mąki nie czubate
    1 kostka margaryny 250 gr
    1/2 szkl cukru pudru
    1 1/2 łyżki śmietany 18 %
    3 żółtka
    1 1/2 łyżeczki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 słoiczka powideł lub marmolady

    Masa Kokosowa:
    200 ml mleka
    80 gr kokosa
    1/2 szkl cukru


    Masy Śmietanowe
    400-500 ml śmietanki 36 %
    2 płaskie łyżki żelatyny
    5-6 łyżek cukru pudru
    1 łyżka kakao
    1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Ciasto sowie oczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy cias
  • image-0au1iw8 2. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając do odparowania płynu Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub wykładamy tylko papierem do pieczenia, ciemne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem ( ja dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca )
  • 3. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki.

  • image-01ufptm 4. Nasze ciasto białe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 5 kawałków. Formujemy z nich wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła.
  • image-0cwhkf3 5. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.
  • image-16e3qnk 6. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy.
  • image-0mf6r3x 7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Ubijamy śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Do szklanki z żelatyną dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki ( hartujemy aby się nam nie zważyło ). Dzielimy śmietankę na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao i połowę naszej zahartowanej żelatyny, do drugiej natomiast tylko pozostałą resztę żelatyny, wszystko dokładnie mieszamy.
    9. Na upieczone ciasto z rulonami wykładamy najpierw samą ubita śmietanę, na nią układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy kakaową śmietankę. Całość oblewamy czekoladą lub posypujemy startą czekoladą. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

    Inspiracja z bloga rozczochrane okruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować