Ciasto Sowie Oczka

  • wyświetlono: 2417 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

To ciasto jest rewelacyjne ! Delikatna śmietanka i krucha roladka z powidłami w środku to po prostu " Niebo w Gębie " :)Zachęcam wszystkich do skonstruowania sobie takiej pyszności w swoim domu :)

gotowanietoproste

Składniki

Składniki na blaszkę 30 x 25 cm
2,5 szkl mąki nie czubate
1 kostka margaryny 250 gr
1/2 szkl cukru pudru
1 1/2 łyżki śmietany 18 %
3 żółtka
1 1/2 łyżeczki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 słoiczka powideł lub marmolady

Masa Kokosowa:
200 ml mleka
80 gr kokosa
1/2 szkl cukru


Masy Śmietanowe
400-500 ml śmietanki 36 %
2 płaskie łyżki żelatyny
5-6 łyżek cukru pudru
1 łyżka kakao
1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Sowie Oczka

  • 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy cias
  • 2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki.

  • image-0au1iw83. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około 5 min. Po tym czasie wsypujemy wiórki i gotujemy cały czas mieszając do odparowania płynu Blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tarta lub wykładamy tylko papierem do pieczenia, ciemne ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blaszki, nakłuwamy gęsto widelcem ( ja dodatkowo smaruje je jeszcze białkiem co zapobiega powstawaniu zakalca )
  • image-01ufptm4. Nasze ciasto białe wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 5 kawałków. Formujemy z nich wałki jak na kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła.
  • image-0cwhkf35. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony.
  • image-16e3qnk6. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy.
  • image-0mf6r3x7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko studzimy. Ubijamy śmietankę pod koniec dodając cukier puder. Do szklanki z żelatyną dodajemy dwie łyżki ubitej śmietanki ( hartujemy aby się nam nie zważyło ). Dzielimy śmietankę na pół i do jednej dodajemy łyżkę kakao i połowę naszej zahartowanej żelatyny, do drugiej natomiast tylko pozostałą resztę żelatyny, wszystko dokładnie mieszamy.
    9. Na upieczone ciasto z rulonami wykładamy najpierw samą ubita śmietanę, na nią układamy biszkopty jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy kakaową śmietankę. Całość oblewamy czekoladą lub posypujemy startą czekoladą. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień.

    Inspiracja z bloga rozczochrane okruszki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekruche ciastoz powidłamiSwiateczne ciastoz biszkoptamiz marmoladąciasto sowie oczkaciasto wydmyciasto kocie oczkakocie oczysowie oczyciasto z rulonami

Komentarze

Podobne przepisy

rolada z oczkiem

Dodane przez: Bożena Z.

Wiórkowa rolada z bita śmietaną i oczkiem

Pyszna i delikatna rolada smietankowa:)...

Murzynek z serowym oczkiem

Dodane przez: iziona

Murzynek z serowym oczkiem

Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu,...

rOLADA BISZKOPTOWA Z DŻEMEM

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada śmietankowa z brzoskwiniowym oczkiem

Pyszna, delikatna rolada z...

rolada kawowa

Dodane przez: kasienka1987

rolada kawowa z truskawkowym oczkiem

mocny aromat kawy ) dla miłośników...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE