Ciasto Snickers , czyli znikające w 10 minut.

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

W końcu zdecydowałam się na zrobienie tego ciasta. Zawsze wydawało mi się zbyt skomplikowane , twierdziłam , że na pewno mi nie wyjdzie. W końcu się odważyłam ... i następnego dnia rano go nie było ;)Polecam , gdyż jest na prawdę NIESAMOWITE ! Smakuje genialnie , a wykonanie go daje duużo satysfak

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO(3 blaty) :
    60 dag mąki pszennej
    3/4 szklanki cukru
    2 jajka
    2 żółtka
    20 dag margaryny
    3 łyżki mleka
    3 łyżki miodu
    2 łyżeczki sody
    1 opakowanie cukru waniliowego


    Polewa orzechowa:
    1/2 kostki margaryny (10 dag)
    4 łyżki cukru
    2 łyżki miodu
    20 dag posiekanych orzechów, dowolnego rodzaju

    Krem 1
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier wanilinowy

    Krem 2
    mała puszka masy kajmakowej ( wystarczy ok.200 gram )

Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto snickers , czyli znikające w 10 minut. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw zajmijmy się polewą orzechową:

    1.W średnim garnku rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać orzechy.
    2. Pogotować chwilę na średnim ogniu- do rozpuszczenia cukru.
    3.Odstawić do przestudzenia.
  • 2. Następnie krem budyniowy :

    1.Budyń przyrządzamy jak na opakowaniu , jednak wlewamy 1/2 szklanki mleka mniej.
    2.Dosypujemy mąkę i cukier . Gotowe ;)
  • 3. Czas upiec blaty :
    1.Dużą , gładką blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i posmarować niewielką ilością margaryny.
    2.Mąkę wymieszać z sodą i posiekać z margaryną
    3.Dodać pozostałe składniki i zagnieść na gładkie ciasto.
    4.Podzielić na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia prostokąt o wielkości około 20x 30 cm( może być trochę większy), podsypując mąką,
    5.Na jedną z części ciasta wyłożyć letnią polewę orzechową.
    6.Piec każdy płat osobno około 8-12 minut, w zależności od piekarnika, część z orzechami piec 2-3 minuty dłużej. Płaty powinny mieć brązowo- złoty kolor, nie powinny być zbyt mocno wypieczone, gdyż będą za twarde.
  • 4. Pierwszy blat posmarować wystudzoną masą budyniową , kolejny masą kajmakową , na sam wierzch położyć blat z orzechami.
    Odstawić na noc do lodówki .

    Smacznego :) !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować