Ciasto Snickers

  • wyświetlono: 684 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Snickers, ale w nieco innej odsłonie. Tak naprawdę to tylko wierzch ciasta przypomina słynnego batonika ,,Snickers" , ponieważ zrobiony jest z karmelizowanych orzechów. Poza tym ciasto składa się z placków miodowych, przełożonych smażonymi jabłkami z galaretką, która nadaje fajnej rześkości i masą budyniową. Przepis znalazłam w starych zeszytach z przepisami mojej mamy. Ciacho jest naprawdę pyszne! Koniecznie spróbujcie :-)

P1040742 (3)
  • 15 porcje
  • 90min

Składniki

(blaszka o wymiarach 23/33 cm.):

ciasto:

mąka pszenna 60 dag

margaryna 30 dag,

miód 4 łyżki,

jajko 2 szt,

cukier 1 szklanka,

soda 2 łyżeczki,


warstwa jabłkowa:

jabłka kg,

galaretka cytrynowa lub agrestowa 1 szt,


masa budyniowa:

mleko 500 ml,

mąka pszenna 1 łyżka,

mąka ziemniaczana 1 łyżka,

cukier 4 łyżki,

masło 20 dag,


orzechowy krokant:

orzechy włoskie 20 dag,

miód 2 łyżki,

masło 10 dag,

cukier 10 dag,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Snickers

  • 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

    Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed pieczeniem należy przygotować krokant.

    Krokant: Orzechy włoskie grubo kroimy, przekładamy je do rondelka, dodajemy pozostałe składniki i stawiamy na palnik. Smażymy wszystko razem, przez cały czas mieszając aż składniki się połączą. Gorący krokant równomiernie rozsmarowujemy na placku i pieczemy do zezłocenia.

    Warstwa jabłkowa: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do rondelka i smażymy aż się rozpuszczą. Następnie dodajemy galaretkę, mieszamy do rozpuszczenia i wykładamy na pierwszy blat miodowy. Warstwę jabłkową przykrywamy drugą warstwą ciasta.

    Masa budyniowa: 1 szklankę mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną, gdy mleko zacznie się gotować to dodajemy mleko z mąkę i energicznie mieszamy, gotujemy przez 3 min. Budyń ściągamy z palnika. Do budyniu dodajemy masło i mieszamy aż całkowicie się rozpuści i połączy z budyniem. Budyń wylewamy na ciasto i przykrywamy krokantem. Ciasto najlepiej się kroi na następny dzień.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkaCiastojabłkaorzechybudyńmasawłoskiesnickerskrokant

Komentarze

Podobne przepisy

image-12aies0

Dodane przez: Sabinakuchcik

Ciasto Snickers

Przepyszne!

Po rozkrojeniu tak się prezentuje.

Dodane przez: Słodko Słodka

Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasto jest bardzo proste do zrobienia,jedyny...

snickers

Dodane przez: JulkaTomeczek

Ciasto snickers bez pieczenia

Rewelacyjne ciasto na herbatnikach...

Snickers na herbatnikach

Dodane przez: danusia19671

Ciasto Snickers na herbatnikach

Zrobiłam pierwszy raz ciasto snickers...

CIASTO SNICKERS

Dodane przez: okulewicza

CIASTO SNICKERS

Dzisiaj polecam Wam przepis na...

image-0fr74q3

Dodane przez: Madame2006

Ciasto Snickers

Cud, miód, orzeszki ;)

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE