ciasto śmietanowo makowe z sercem

0 (0 ocen)

  • 40 min

smaczne :)

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    100g maku
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki oliwy


    Masa:

    500ml śmietany 36%
    3/4 szklanki cukru
    1 op. cukru waniliowego
    5 łyżeczek żelatyny


    Nakropka:

    1/2 szklanki białego wina

    Dekoracja:

    1 op. galaretki (czerwonej-rozpuszczonej w 1szklance wody)
    śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto śmietanowo makowe z sercem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubić jajka z cukrem na puch, dodać mąkę z makiem i pr. do pieczenia oraz oliwę-wymieszać łyżką. Przelać do formy piec ok 35-40 minut w 180*C

    Ubić śmietanę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Ciasto biszkoptowe przekroić wzdłuż-nakropić białym winem, posmarować śmietaną. Przykryć drugim biszkoptem, rozsmarować śmietanę i poki ciasta.

    Zaznaczyć na cieście kostki (blacha ma ok 24 kostki) śmietaną w woreczku ze szprycą serduszka. Wlać w każde łyżeczką tężejącą galaretkę .

Porady

można ułożyć na wierzchu owoce i posmarować galaretką aby nie obsychały lub wiśnię z alkoholu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować