Ciasto śmietankowo-wiśniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

To jest ulubione ciasto mojego synka.

  • 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 czubate szklanki mąki pszennej, 1,5 szklanki cukru pudru, 350g margaryny, 8 jajek, 1op. cukru wanilinowego, 2łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Galaretka wiśniowa:
    500g wydrylowanych wiśni lub mały słoik dżemu wiśniowego, 2op. galaretki wiśniowej.
    Pianka śmietankowa:
    pół szkl. mleka 1 op. bitej śmietany w proszku 1op. galaretki cytrynowej.

Ciasto śmietankowo-wiśniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta. Ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao. Upiec dwa placki w temp.180 stopni.
    Galaretka z wiśniami:
    Galaretki rozpuścić w dwuch szklankach wody. Do gęstniejącej galaretki dodać odsączone wiśnie lub dżem wiśniowy.
    Pianka śmietankowa:
    Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić z mlekiem. Dodać tężejącą galaretkę.
    Pianę wyłożyć na ciemny placek. Przykryć jasnym plackiem. Wyłożyć galaretkę z wiśniami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy