Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym

4.46 (155 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Biszkopt kakaowy, masa śmietanowa i mus truskawkowy. Połączenie idealne :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    3 łyżki cukru
    2 łyżki mąki tortowej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka kakao
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa śmietanowa:
    500 ml. śmietany 30%
    250 g. serka mascarpone
    1 galaretka krystaliczna
    3/4 szklanki wody

    Mus truskawkowy:
    500 g. truskawek
    1-2 łyżki cukru pudru ( zależy jak słodkie są truskawki)
    2 galaretki truskawkowe
    3/4 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.46 (155 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z truskawkami

Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym 1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka. Miksować jeszcze chwilę.
    Dodać obie mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać łyżką,
    żeby składniki się połączyły.
    Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, 15-20 minut.
  • Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym 2. Przygotować mus truskawkowy.
    Truskawki zblendować. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie.
    Zostawić do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Kiedy wystygną,
    wlać do truskawek. Chwilę zmiksować, lub dokładnie wymieszać łyżką.
    Jeśli mus, będzie za mało słodki, dodać cukier puder i ponownie wymieszać.
    Zostawić do stężenia.
  • Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym 3. Przygotować masę śmietanową.
    Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystudzenia,
    co jakiś czas mieszając.
    Śmietanę ubić, dodać mascarpone. Ubijać jeszcze chwilę.
    Łyżkę masy śmietanowej, dodać do tężejącej galaretki i wymieszać.
    Następnie powoli przelać do masy śmietanowej, cały czas miksując.
    Gotową masę, wyłożyć na przestudzony biszkopt.
  • Ciasto śmietankowe z musem truskawkowym 4. Wstawić do lodówki, do czasu stężenia musu truskawkowego.
    Kiedy mus zacznie tężeć, wyłożyć go na masę śmietanową.
    Tak przygotowane ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno

Podobne przepisy

To może cię zainteresować