CIASTO ŚMIETANKOWE Z GALARETKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne i smaczne!!!

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT JASNY:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka sody
    łyżka octu
    łyżka oleju

    MASA:
    500 g kwaśnej śmietany
    3 op. galaretki - czerwona, zielona i żółta
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki cukru pudru

    WIERZCH:
    1 op. bitej śmietany
    odrobina startej czekolady do posypania

Ciasto śmietankowe z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT JASNY: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka, przesianą mąkę z sodą, ocet i olej. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 32x20 cm i piec w temp. 180 st. C przez 30 minut.

    MASA: Galaretki przygotować wg przepisu, czerwoną i zieloną galaretkę odstawić do stężenia natomiast żółtą galaretkę po ostudzeniu dolać do ubitej wcześniej śmietany i wymieszać z cukrem pudrem i żelatyną, a stężone galaretki (czerwoną i żółtą) pokroić w kostkę i dodać do masy śmietanowej i całość odłożyć do lekkiego stężenia. Większą połowę masy wlać na ciasto i rozsmarować a resztą masy posmarować boki i wierzch ciasta. Wierzch posypać startą czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy