Ciasto śmietankowe z budyniem na zimno

4.5 (184 ocen)

Szybkie w przygotowaniu , słodkie ciasto na biszkoptach z bitą śmietaną , czekoladowym kajmakiem i budyniem.

Składniki:

  • Blaszka 27,5 X 17cm.
    400g podłużnych biszkoptów deserowych
    500g masy kajmakowej czekoladowej
    100g schłodzonej , mlecznej czekolady
    Bita śmietana:
    500 ml śmietany 36%
    4 łyżki cukru pudru
    Budyń:
    50g masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    500 ml mleka
    1 budyń śmietanowy
    4 łyżki cukru
    1 jajko
    Poncz:
    5 kropel aromatu śmietankowego
    1/2 szklanki przegotowanej wody
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Śmietanowiec Desery Ciasto

Ciasto śmietankowe z budyniem na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bita śmietana: Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
    Budyń:W garnku rozgrzać masło , wsypać mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzić w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlać do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodać rozprowadzony budyń oraz jajko nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdjąć z gazu , pozostawić do wystudzenia.
    Poncz:Aromat wymieszać z wodą.
  • 2. Blaszkę wyłożyć połową biszkoptów , nasączyć ponczem , wyłożyć bitą śmietanę.
    Na śmietanie położyć resztę biszkoptów nasączyć ponczem, rozsmarować masę kajmakową oraz wyłożyć budyń.
    Na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę.
    Ciasto schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować