Ciasto śmietankowa kanapka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pyszne ciasto,wymyślone na szybko.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    40 dag zsiadłego mleka
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki dżemu,marmolady lub powidła ( do wyboru)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 płaska łyżka sody oczyszczonej
    12,5 dag masła lub margaryny (stopić i lekko wystudzić)

    Krem:
    1 szklanka śmietany kremówki 30%
    cukier puder do smaku
    1 łyżka żelatyny

    Polewa:
    3 łyżki cukru
    3 łyżki kakao
    3 łyżki masła lub margaryny
    odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciasto

Ciasto śmietankowa kanapka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski dać kwaśne mleko,cukier,dżem,kakao,sodę,cynamon i dokładnie zmiksować,następnie dodać mąkę i znów zmiksować,na koniec wlać stopione masło.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,o wymiarach 24 cm x 35 cm.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
  • 3. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzić.Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku,dodać żelatynę i dokładnie ubić.
  • 4. Śmietaną przełożyć ciasto.
  • 5. Do garnka dać cukier i kakao,dodać niewielką ilość wody,wymieszać,żeby powstała gęsta papka,dodać masło i chwilę pogotować cały czas mieszając.
    Polewę zdjąć z ognia i mieszać aż będzie gęsta i szklista.
  • 6. Gotową polewą posmarować ciasto.Gotowe ciasto wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować