Ciasto Smerfetka z borówkami bez pieczenia

4.99 (186 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Rewelacyjne połączenie kakaowych herbatników z przepyszną masą budyniową oraz borówkami w niebieskiej galaretce i masą na bazie serka z wanilią. Nie tylko rewelacyjnie smakuje, ale też ładnie się prezentuje. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Idealne na każda okazję. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 20cm x20 cm
    masa budyniowa:
    • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru ( po 35g),
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 110-120 g masła 82%,
    • 2-3 łyżeczki cukru,
    galaretka:
    • 150-200 g borówek,
    • 1 galaretka niebieska,
    • 300 ml wrzątku,
    masa z serka waniliowego:
    • 450 g serka z wanilią,
    • 50 ml gorącej wody,
    • 2 łyżeczki żelatyny ( z górką),
    oraz:
    • herbatniki kakaowe,
    • posypka waflowa niebieska,
Wystaw ocenę:

4.99 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Placek

Ciasto smerfetka z borówkami bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy układamy herbatniki.
    masa budyniowa:
    Budyń mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimum i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko ja było wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować. Budyń wykładamy na ciastka i odstawiamy aby całkowicie ostygł. Na wystudzonym budyniu układamy borówki.
    galaretka:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.
    Gdy zacznie tężeć wylewamy na borówki. Odstawiamy aby całkowicie tężała.
    masa z serka waniliowego:
    Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy.
    Serek miksujemy razem z żelatyną i wykładamy na galaretkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować