REKLAMA

Ciasto smaki Lata - WEGAŃSKA SZARLOTKA z rabarbatem

wyświetlono: 438 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Dlaczego to ciasto jest takie idealne?
Ponieważ to ciasto które zawsze się udaje!
A w dodatku jest:
- bez jajek
- bezglutenowe
- bez mleka

opublikowany: 11.07.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 55 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    2 szklanki mąki
    (ja wymieszałam jaglanka, ryżową i ziemniaczaną w proporcji 1:1:1)
    3/4 szklanki cukru brązowego
    ziarenka z 1 laski wanilii
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    150g wegańskiej margaryny
    3 łyżki zimnej wody

    Nadzienie:
    2 laski rabarbaru
    2 duże jabłka
    odrobina soku z cytryny
    3 łyżki cukru brązowego
    1/2 szklanki wody
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Obierz jabłka, wytnij gniazdka nasienne, pokrój w kostkę. Rabarbar umyj, pokrój w kawałki około 2cm.
  • 2. Wsyp owoce do garnka dodaj wodę, sok z cytryny cukier i pod przykryciem gotuj około 20 minut. Masa owocowa powinna być konsystencji gęstego dżemu, jeśli nie jest - podnieś przykrywkę i gotuj jeszcze kilka minut w celu odparowania nadmiaru soku i wody.
    Przestudź.
  • 3. Formę do pieczenia natłuść margaryną, wyłóż papierem do pieczenia lub jeśli nie masz papieru - nie musisz
  • 4. Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski i zagnieć rozcierając margarynę
    z mąką w palcach aż do uzyskania gładkiego ciasta.
  • 5. Ciasto podziel na 2 części - mniejszą i większą.
  • 6. Mniejszą część ciasta zwiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki.
    Większą częścią ciasta wylep dno formy oraz rancik (rancik nie wysoki - 1cm na wysokość wystarczy).
  • 7. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180 stopni i piecz 16 minut.
  • 8. Wyciągnij i na podpieczony spód wyłóż rabarbar z jabłkami, oraz zetrzyj na tarce pozostałą część ciasta. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz 20minut.

Porady

Ciasto pasuje do każdych owoców, jest tak smao smaczne z jabłkami, jak z gruszkami czy jesiennymi śliwkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Kasia_S Kasia S

Wegańska szarlotka (post dr Dąbrowskiej)

bez tłuszczu, jajek i mąki też może być smacznie

kategoria: Ciasta szarlotka opublikowany: 14.03.2018 | wyświetlono: 14496 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Ancurek30 fa9885550ccedd36edc48a4ca554cb55aa83b258

Sałatka "smaki lata"

Miałam trochę warzyw i szkoda było żeby się zmarnowały. Więc wykombinowałam taką sałatkę.

kategoria: Przetwory opublikowany: 02.01.2019 | wyświetlono: 1047 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE