Ciasto słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Całe jajka i cukier zmiksować. Dodać ocet i chwilę miksować. Dodać przesianą mąkę i proszek i miksować chwilę na małych obrotach. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 20-25 min. w 160°C termoobieg.
Masa karmelowa:
Na patelni rozpuścić margarynę, wrzucić słonecznik i mieszać, aż do zarumienienia. Dodać masę kajmakową i połączyć składniki, tak by łatwo można wyłożyć je na biszkopt.
Bita śmietana:
Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia i schłodzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Do prawie ubitej kremówki dodać schłodzoną żelatynę i mieszać na wolniejszych obrotach. Bitą śmietanę rozłożyć na przestudzoną masę kajmakową.
Komentarze