Ciasto '' słodka teściowa '' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT .
Białka ubijamy na sztywno , dodajemy cukier i żółtka.
Dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszkamy.
Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy w temperaturze ok. 160-180 'C przez ok. 30-40 min.
2.CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Pieczemy w tem. ok . 160-180 'C (30-40 min)
3.MASA
Mleko i cukier waniliowy zagotowujemy i odstawiamy. Mieszamy żółtka ze śmietaną , wlewamy do mleka i gotujemy. Odstawiamy na ok. 30 min. Odcedzamy przez gęste sitko. Trzemy masło z cukrem , dodajemy uzyskany ser i mieszamy.
Porady
Ciasto można urozmaicić- dodać owoce , czekoladę , bakalie krojone w kostkę.
Komentarze