Ciasto śliwkowo-budyniowe z kruszonką

0 (0 ocen)

Słodko kwaśne ciasto z owoców sezonowych.

Składniki:

  • Składniki:
    -3 szkl. mąki,
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    -250g margaryny,
    -0,5 szkl. cukru,
    -2 jajka,
    -1,5 łyżki śmietany.

    Dodatkowo:
    -około 30 śliwek,
    -1,5 dużej łyżki mąki ziemniaczanej,
    -1 budyń na 500ml mleka (śmietankowy),
    -1 budyń na 750ml mleka,
    -1250ml mleka,
    -1 łyżka mąki pszennej,
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej.,
    -6 łyżek cukru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto śliwkowo-budyniowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, margarynę, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki.
  • 2. Budyń:
    1000ml mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy obydwa budynie, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy rozrobione budynie i zagotowujemy ponownie. Gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
  • 3. Śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Połówki śliwek obtaczamy w 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę o wielkości 39x22cm. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy około 10 minut.
  • 5. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy śliwki, wylewamy budyń i z pozostałego ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
    Smacznego :o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować