Ciasto śliwkowo-budyniowe z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicę przesiewamy 3 szklanki mąki, dodajemy jajka, margarynę, cukier, śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki.
2.Budyń:
1000ml mleka zagotowujemy. W 250ml mleka mieszamy obydwa budynie, 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Do mleka wsypujemy cukier, dodajemy rozrobione budynie i zagotowujemy ponownie. Gotujemy około 5 minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.
3.Śliwki myjemy, osuszamy i wyjmujemy pestki. Połówki śliwek obtaczamy w 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej.
4.Ciasto wyjmujemy z lodówki. 2/3 ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę o wielkości 39x22cm. Blacha powinna być wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto podpiekamy około 10 minut.
5.Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wykładamy śliwki, wylewamy budyń i z pozostałego ciasta robimy kruszonkę. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego :o)
Komentarze