Ciasto śliwkowe z migdałami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Sezon śliwkowy czas zacząć;)

  • 45 min

Składniki:

  • 250 dag. mąki
    170 g. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki sody
    250 ml mleka
    90 ml oleju
    1 jajko
    ½ szkl. płatków migdałowych
    1 szkl. wydrążonych śliwek

Ciasto śliwkowe z migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto śliwkowe z migdałami 1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, migdały i sodę wymieszać ze sobą. Dodać składniki mokre: mleko, olej i jajko. Wszystko wymieszać razem na gładką masę. Wylać do formy i poukładać na nim wydrążone połówki śliwek lekko je wciskając w ciasto.
  • 2. Wstawiać do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 stopni ok. 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy