Ciasto śliwkowe bez miksera

4.48 (202 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To ciasto śliwkowe jest kwintesencją prostoty. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera! Powiem więcej, nie potrzeba nawet jajek! Jeśli by tak mleko zastąpić np. sojowym, będzie można nazwać go wegańskim. A co najważniejsze, nie traci w tym wszystkim na smaku!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mleka
    - 0,5 szklanki oleju
    - 10 łyżek kakao
    - śliwki więgierki
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 1 łyżeczka sody
    - szczypta soli
    - 1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

4.48 (202 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy

Ciasto śliwkowe bez miksera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie wlewamy olej i mleko z rozpuszczoną w nim sodą oraz sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy i od razu wylewamy na natłuszczoną blaszkę o średnicy 20cm. Na ciasto układamy wydrylowane śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Pieczemy w piekarniku z funkcją góra, dół nagrzanym do 180°C przez ok. godzinę. Po ok. pięćdziesięciu minutach można sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone. Jeśli jest sucha, można wyjąć ciasto z piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować