Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

  • wyświetlono: 290 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasto trochę pracochłonne, ale rezultat wynagradza całą pracę. Wygląd i smak pasują idealnie do każdej okazji.

  • 12 porcje
  • Średni

Składniki

ciasto:
-6 jaj
- 3 / 4 szklanki cukru
-250 g mąki pszennej np. krupczatki
-6 łyżek wody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-cukier waniliowy 16 g

masa budyniowa:
750 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
niecałe 1 / 2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
250 g margaryny lub masła

ciasto na rolady:
6 jaj
6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek wody
6 łyżek cukru
odrobina proszku do pieczenia

masa do rolad:
ok. 500 ml śmietany 30%
trochę cukru pudru do smaku
1 żółta galaretka
1 czerwona galaretka

dodatkowo:
brzoskwinie z puszki
2 pomarańczowe galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

  • 1. ciasto:
    ubić białka dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać żółtka na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszka 23x38cm. Piec ok 30 min w temp 180*C. Przekroić na 2 placki.
  • 2. masa budyniowa:
    1 /2 l mleka zagotować z cukrem, w 1 szklanki mleka wymieszać budyń i mąki, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń.
  • 3. ciasto na rolady:
    ze składników wyrobić ciasto jak na biszkopt. Podzielić na dwie równe części i upiec placki na 2 rolady w temp 180*C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu od razu zwinąć w ściereczkę.
  • 4. masa do rolad:
    czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody (lub mniej) i odstawić do całkowitego stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i tężejącą żółtą galaretkę, szybko wymieszać.
  • 5. wykonanie:
    na formie ułożyć 1 część biszkoptu i równo rozłożyć ½ masy budyniowej. Położyć drugą część biszkoptu nasączyć sokiem z owoców i położyć pozostałą masę. Na ciasto na rolady rozprowadzić równo masę, wzdłuż jednego boku ułożyc pasek czerwonej stężałej galaretki i zrolować. Z drugim postąpić tak samo.
    Na masę budyniową po dwóch stronach położyć rolady, pomiędzy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężęjącą pomarańczową galaretką (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu lub można w mniejszej ilości wody np. 750 ml będzie lepsza)

Porady

Biszkopty i masę budyniową można zrobić dzień wcześniej, a przełożyć następnego dnia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

galaretkabiszkoptbita śmietanaroladamasa budyniowa

Komentarze

Podobne przepisy

Pyszniak

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto pyszniak siostry Anastazji

Proste, szybkie i bardzo smaczne!

Ciasto ,, Kilimandżaro ''

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Kilimandżaro'' według siostry Anastazji

Polecam bardzo pyszne ciasto, które...

Marcepanek

Dodane przez: kuchareczka93

Ciasto Marcepanek siostry Anastazji

Coś dla wielbicieli połączenia...

image-1q7uage

Dodane przez: Marlena91

Ciasto Wszystkiego najlepszego siostry anastazji

Od niedawna mam wielką księgę...

image-1hl1tvm

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto Bajka w/g Siostry Anastazji

Pyszne ciasto , wprost rozpływa...

Ciasto Kopciuszek.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ciasto "Kopciuszek" według siostry Anastazji

To ciasto pochodzi z książki siostry...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE