Ciasto ślimak wg siostry Anastazji

4 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto trochę pracochłonne, ale rezultat wynagradza całą pracę. Wygląd i smak pasują idealnie do każdej okazji.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ciasto:
    -6 jaj
    - 3 / 4 szklanki cukru
    -250 g mąki pszennej np. krupczatki
    -6 łyżek wody
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy 16 g

    masa budyniowa:
    750 ml mleka
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    niecałe 1 / 2 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy
    250 g margaryny lub masła

    ciasto na rolady:
    6 jaj
    6 łyżek mąki pszennej
    6 łyżek wody
    6 łyżek cukru
    odrobina proszku do pieczenia

    masa do rolad:
    ok. 500 ml śmietany 30%
    trochę cukru pudru do smaku
    1 żółta galaretka
    1 czerwona galaretka

    dodatkowo:
    brzoskwinie z puszki
    2 pomarańczowe galaretki
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Galaretki

Ciasto ślimak wg siostry anastazji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    ubić białka dodać cukier i ucierać do rozpuszczenia. Dodać żółtka na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszka 23x38cm. Piec ok 30 min w temp 180*C. Przekroić na 2 placki.
  • 2. masa budyniowa:
    1 /2 l mleka zagotować z cukrem, w 1 szklanki mleka wymieszać budyń i mąki, wlać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Margarynę utrzeć i dodawać po trochu budyń.
  • 3. ciasto na rolady:
    ze składników wyrobić ciasto jak na biszkopt. Podzielić na dwie równe części i upiec placki na 2 rolady w temp 180*C przez ok. 10 minut. Po upieczeniu od razu zwinąć w ściereczkę.
  • 4. masa do rolad:
    czerwoną galaretkę rozpuścić w 500 ml wody (lub mniej) i odstawić do całkowitego stężenia. Żółtą galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier puder do smaku i tężejącą żółtą galaretkę, szybko wymieszać.
  • 5. wykonanie:
    na formie ułożyć 1 część biszkoptu i równo rozłożyć ½ masy budyniowej. Położyć drugą część biszkoptu nasączyć sokiem z owoców i położyć pozostałą masę. Na ciasto na rolady rozprowadzić równo masę, wzdłuż jednego boku ułożyc pasek czerwonej stężałej galaretki i zrolować. Z drugim postąpić tak samo.
    Na masę budyniową po dwóch stronach położyć rolady, pomiędzy ułożyć pokrojone brzoskwinie i zalać tężęjącą pomarańczową galaretką (przygotować ją wg przepisu na opakowaniu lub można w mniejszej ilości wody np. 750 ml będzie lepsza)

Porady

Biszkopty i masę budyniową można zrobić dzień wcześniej, a przełożyć następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.47 (188 ocen)

Migdałowiec

4.33 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
anastazja

To może cię zainteresować