ciasto "składanka"

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kiedyś pisałam, że ciasto o dziwacznej nazwie "pocałunek murzyna" to od dobrych kilkunastu lat ciasto obowiązkowe na Święta. W tym roku też nie mogło go zabraknąć ale w trakcie pieczenia troszkę pozmieniałam. Dodałam jeszcze blat kokosowy, czekoladowy krem i dużo czekoladowych wiórek na wierzch. Ciasto wyszło ogromne, więc cała rodzina dostała po kawałku. Najsmaczniejsze było we wtorek, kiedy zostały już tylko piętki. Ale jeśli będziecie je piec to zróbcie to co najmniej dwa dni przed podaniem, bo im starsze tym lepsze.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *foremka 26*36 cm
    Składniki:
    na jedną warstwę ciasta (czyli trzeba przygotować 4 takie warstwy):

    1 szklanka mąki
    1 szklanka cukru
    1 szklanka kwaśnej śmietany
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka octu

    + dodatkowo do I warstwy 4 łyżki kakao, do II warstwy 2 łyżki kakao, do III warstwy 2 łyżki suchego maku, do IV warstwy 100 g skórki pomarańczowej i 100 g rodzynek

    na krem:
    4 jajka
    1,5 szklanki cukru
    350 g margaryny (akurat w tym cieście sprawdzi się lepiej niż masło)
    4 duże łyżki mąki
    1 szklanka mleka
    łyżka kakao
    na wierzch:
    szklanka kolorowych wiórek czekoladowych
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto "składanka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto: jajko utrzeć z cukrem , następnie po łyżce dodawać śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą i ocet. Każdą warstwę przygotować tak samo, dodając dodatek. Upiec najlepiej na zsuwanej blaszce, na papierze do pieczenia. (ciasto na pewno się z niej nie zleje, a łatwiej będzie zsunąć ciasto).
    Blaty można upiec dzień przed przekładaniem ale trzeba je zabezpieczyć, żeby nie wyschły.
  • 2. Krem: Jajka ubić z cukrem na puszystą , kremową masę. Wsypać mąkę przez sitko i dokładnie wymieszać, cienką strużką wlewać gorące mleko miksując. Ostudzić (masa zgęstnieje do konsystencji ciasta naleśnikowego).
  • 3. Miękkie masło utrzeć , dodawać stopniowo wystudzoną masę. Krem podzielić na połowę i do jednej części dodać kakao. Gotowym kremem przełożyć placki w kolejności: kakaowy- połowa jasnego kremu-kokosowy- połowa kakaowego kremu-bakaliowy- połowa jasnego kremu- blat makowy- kakaowy krem-wiórki. Odstawić na min. jeden dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Bakalie Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować