Ciasto shrek z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka rozmieszać z łyżką octu. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijać dodając po łyżce cukru. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać żółtka. Dodać po łyżce mąki przesianej z proszkiem i wymieszać łopatką, długo nie mieszać aby ciasto nie opadło . Wyłożyć na blaszkę (25/35) wyłożoną papierem i posmarowanej tłuszczem (posmarować tylko dno blaszki, boków nie smarować) Piec ok 25 -30 min. w nagrzanym piekarniku do 160 stopni.
2.Masa zielona:
Z soku odlać 1 szklankę soku i rozmieszać w nim budynie. Resztę soku zagotować, wlać rozmieszany budyń, szybko zagotować ciągle mieszając. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt.
3.Na budyniu rozłożyć delicje.
4.Masa biała:
Galaretki rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem dodawać powoli galaretkę. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Włożyć do lodówki do stężenia
5.Na masie białej pukładać pokrojone owoce.Banana można wcześniej skropić sokiem z cytryny.
6.Galaretkę zielona rozpuścić według zaleceń na opakowaniu, zalać owoce i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Komentarze