1.
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem, dodajemy do masy, a na końcu olej, wszystko delikatnie mieszamy, wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy do suchego patyczka ok. 20 min.w 180 stopniach. Studzimy. Wystudzony biszkopt można lekko nasączyć np. sokiem pomarańczowym.
Masa zielona:
W 1 szkl. soku rozrabiamy budynie, resztę zagotowujemy. Do gotującego soku dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy. Gorącą masę wylewamy na biszkopt, studzimy.
Masa różowa:
W ¾ szkl. wrzątku rozrabiamy galaretkę, studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek, a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na wierzchu układamy ciastka.
Całość zalewamy tężejącą galaretką rozrobioną w 700 ml wrzątku.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze