1.Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubijać ze szczyptą soli i cukrem na sztywną pianę. Dodać po 1 żółtku nadal miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Wlać olej, mieszać. Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.40 minut w nagrzanym do 175*C piekarniku.
Masa shrekowa: W jednej szklance soku Kubuś rozrobić 3 budynie. Resztę soku gotujemy. Do gotującego się Kubusia wlewamy rozpuszczony budyń. Gotujemy na niewielkim ogniu ciągle mieszając aż do zagotowania. Gorący budyń wylewamy na biszkopt ułożony w formie. Zostawiamy do ostudzenia.
Pianka: Dwie galaretki agrestowe rozpuszczamy w szklance wrzątku. Pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej kremówki wlewamy ostudzoną, lekko tężejącą galaretkę, miksując do połączenia. Masę piankową wykładamy na warstwę zielonego budyniu.
Wierzch: Na masie piankowej układamy w rzędach delicje. Zalewamy tężejącą galaretką zieloną rozpuszczoną w 2 szklankach gorącej wody. Wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
Smacznego! :)
Komentarze