Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    1 szklanka mąki pszennej
    80g masła
    4 łyżeczki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka kaszy manny

    Masa serowa:
    500g sera półtłustego (3 razy mielony)
    80g masła
    120g cukru pudru
    3 jajka
    1 budyń waniliowy
    2 łyżeczki cukru wanilinowego

    Masa makowa:
    200g maku
    1/2 szklanka cukru pudru
    3 jajka
    2 łyżki miodu
    100g masła
    70g rodzynek
    50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
    9ml olejku migdałowego

    Dodatkowo:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe










Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-156oi8e 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło
    i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypać kaszą manną.
  • image-1nwmq14 2. Masa serowa:
    Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-08p1r7c 3. Masa makowa:
    Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin.
    Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-03q6rr2 4. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową
    (robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
    Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować