Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami

  • wyświetlono: 885 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rewelacyjnie ciasto na kruchym spodzie, w którym puszysty, pachnący wanilią ser idealnie współgra ze słodką, migdałową, z delikatną nutą miodu i pomarańczy masą makową. Do tego orzeźwiające, przełamujące słodkość brzoskwinie zalane galaretką, to musi smakować!

Ewelina Marcin
  • 120min

Składniki

Ciasto kruche:
1 szklanka mąki pszennej
80g masła
4 łyżeczki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka kaszy manny

Masa serowa:
500g sera półtłustego (3 razy mielony)
80g masła
120g cukru pudru
3 jajka
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru wanilinowego

Masa makowa:
200g maku
1/2 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 łyżki miodu
100g masła
70g rodzynek
50g skórki pomarańczowej kandyzowanej
9ml olejku migdałowego

Dodatkowo:
1 puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe










Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto „serowo - makowa więź” z brzoskwiniami

  • image-156oi8e1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać do miski dodać proszek do pieczenia, cukier puder, masło
    i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtko, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić formę o średnicy 26cm wysmarowaną masłem i posypać kaszą manną.
  • image-1nwmq142. Masa serowa:
    Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, stopniowo dodawać żółtka, następnie partiami dodawać zmielony ser cały czas ucierając aby masa serowa stała się puszysta i gładka. Pod koniec ucierania dodać budyń i ubitą na sztywno pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-08p1r7c3. Masa makowa:
    Mak opłukać, następnie zalać wrzątkiem i odstawić na 4 - 5 godzin.
    Po tym czasie zmielić dwukrotnie. Masło roztopić i wlać do maku, dodać skórkę pomarańczową, rodzynki, miód, cukier puder i żółtka. Wymieszać mikserem, dodać ubite na sztywno białka i wlać aromat migdałowy. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-03q6rr24. Na spód formy wylepiony ciastem najpierw wyłożyć masę makową
    (robiąc dwa okręgi z maku), następnie wylać masę serową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut.
    Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 5. Galaretki rozrobić w 3,5 szklankach wody, pozostawić do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączyć, pokroić na plasterki i ułożyć na wierzchu ciasta. Następnie wylać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki na około 3 godziny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaświętaboże narodzenieszybkieserniczek z makiemsernikomak z brzoskwiniami

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTO MAKOWE

Dodane przez: aniulek123

CIASTO MAKOWE Z KREMEM I BRZOSKWINIAMI

Pyszniutkie ,łatwe do zrobienia...

image-10bk7s0

Dodane przez: iziona

Serowo - makowe ciasto

Ciasto które u mnie jest zawsze...

Ciasto piernikowo-serowe z brzoskwiniami

Dodane przez: mariosylwia

Ciasto piernikowo-serowe z brzoskwiniami

:-) Gorąco polecam (-:

Ciasto serowo-wiórkowe

Dodane przez: Ania1408

Ciasto serowo-wiórkowe z brzoskwiniami

Idealne do popołudniowej kawy :)

Ciasto makowo serowe z masą i biszkoptem

Dodane przez: Bo-Bożena

Ciasto serowo makowe z masą i biszkoptem

Mak, ser, masa orzechowa i puszysty...

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Dodane przez: bienpyt

Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami

Ciasto biszkoptowe z makiem, delikatny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE