Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Aromatyczne ciasto z wiśniami,w lekko słodko-kwaśnym wydaniu.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka
    pół szklanki cukru
    2 szklanki maki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół szklanki oleju
    3/4 szklanki mleka
    3 czubate łyżki kakao
    1 starta na tartce gorzka czekolada

    Masa serowa:
    0,5 kg sera z wiaderka
    250g serka mascarpone
    3/4 szklanki cukru (170g)
    1 opakowanie budyniu waniliowego (proszku) - 40g
    2 jajka
    2 łyżki mąki pszennej
    pół łyżeczki proszku do pieczenia.

    dodatkowo :
    wiśnie ok 300 g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Ciasto serowo-czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszysta masę,następnie wlać mleko , olej i wsypać pozostałe suche składniki i utrzeć całość na jednolita masę.

    Masa serowa:
    Wszystkie składki umieścić w misce i wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
    Wiśnie umyć i wydrylować.

    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Ciasto czekoladowe nakładać do formy łyżką naprzemiennie z masą serową . Łyżka ciasta , obok łyżka sera ,gdy ułożymy jedną warstwę posypujemy połową wiśni i układamy znów kleksy z ciasta i sera . Wierzch posypujemy pozostałymi wiśniami.
    Piec ok 70 min w 180'C . Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować